Kläpp-Konradstämman i Glommersträsk

 

 

 

Siv & Birger berättar om

sommarens spelmansstämme-resor 2010

eller Zornstämman i repris

 

Sommaren 2010 var fylld av spelmansmusik, alltifrån spelträffen i Stenudden första lördan i juni, över nationaldagens spelningar på Hägnan och Gammelstadsstämman, Midsommar mm.

 

Detta år ville vi ut på turne och göra "stora stämmoveckan" i Hälsingland och Dalarna. Så vi laddade husbilen och drog iväg söderut. Tillsammans med spelkamraterna i Luleå nyckelharpor spelade vi vid "Musik i sommarkvällen" i Skellefteå landsförsamlings kyrka på fredag kväll kl 22, helgen efter midsommar. Det är numera tradition att Luleå Nyckelharpor medverkar i denna stämningsfulla konsert, med fullsatt kyrka och flera spelmän och grupper som deltar.

 

Tidigt lördag morgon fortsatte resan söderut tillsammans med vår spelkamrat Tomas Ekström från Piteå, som med sin fru Maria också skulle söderut med deras husbil. Vi slog följe till Delsbo, där vi för första gången deltog i denna anrika stämma, med kyrkmarsch och allt till den vackra Forngården i Delsbo. Därifrån fortsatte vi till "Folk och dans" i Svaben, som ligger i Hälsingland, alldeles vid gränsen till Dalarna. Sedan blev det Bingsjö i två dagar, varefter Tomas och Maria drog åt sitt håll och vi fortsatte med stämmorna i  Östbjörka och Boda, då tillsammans med goda vänner från Backa i Rättvik. Då vi nu börjar ha varit på ett antal stämmor och spelkurser tidigare år, har vi numera lätt att hitta bekanta och spelkamrater, som vi kan buskspela tillsammans med. Med glädje reagerade vi också på att det var många duktiga ungdomar som var med på dessa stämmor.

 

 

Konsert på Skansen

 

Dalarna avslutade vi med en sightseeing-tripp runt Siljan och sedan en avstickar till Röros innan vi började resan norrut igen, och på hemvägen bland annat stannade till vid och gick ut på ön Haverö (i Ljungan) och vid Höga kusten, där vi besökte museiområdet Mannaminne, vilket är ett måste om man har en halv dag att disponera när man passerar detta område. På hemvägen blev det sedan den (sedan ett par år tillbaka) återupprättade Burträsksvängen i tre dagar, där vi också spelade intensivt tills fingrar och stråkar nära nog glödde.

 

Den 24 juli genomfördes Kläpp-Konrad-stämman i Glommersträsk för andra året, och det blev även i år ett lyckat arrangemang, med vackert väder, många spelmän och grupper som uppträdde.

 

 

Siv och Birger på Skansen

 

Den verkligt stora begivenheten blev sedan "Århundradets spelmansstämma" på Skansen i Stockholm 5-8 augusti, som firades till 100-års-minnet av första Zornmärkes-utdelningarna som gjordes just på Skansen år 1910. Denna resa lämnade vi husbilen hemma, anlitade flyget och bodde hos släkt på Söder. Då vi föranmält oss i tid till stämman fick vi ett stämmopass för fria resor med SL alla fyra dagarna, samt fritt inträde till de olika aktiviteterna på Musikmuseet, Stallet (under förstämman torsdag-fredag) och sedan till Skansen lördag-söndag. Torsdag och fredag var det även spel och uppträdande i Kungsträdgården och Centralstationen på dagtid, och under fredagen fick vi till ett riktigt bra buskspel i Kungsträdgården på eftermiddagen bland andra tillsammans med Hans-Ove och Annsofi från Västerbotten, som "råkade" vara i Stockholm. Fredagkvällen lyssnade vi på en konsert på Nybrokajen 11 med 30 riksspelmän från norr till söder. Bra buskspel även vid Musikmuseet respektivet Stallet på torsdag-fredag kväll.

 

Vi var de enda föranmälda spelmännen från Norrbotten och vi hade liksom de två föranmälda från Västerbotten (Ulrika Frölander, Vännes och Carina Bergström, Sorsele) fått speltider vid Delsbo-gården på Skansen under lördag-eftermiddag. Men vädret var onådigt och efter det inledande allspelet (som de 170 riksspelmännen utförde på lördagen) började regnet, som sedan tilltog i intensitet under hela resten av den dagen. Vi var ju hänvisade till Delsbo-gården, tillsammans med tre spelmanslag från Hälsingland. Endast ett litet antal släpptes in i stugorna, för att dessa inte skulle ta skada... Spelmanslagen från Hälsningland fick söka skydd under en överbyggd öppning mellan två hus, och trängdes där och spelade tillsammans med ett litet antal åhörare.

 

 

Konsert på Sollidenscenen på Skansen

 

Det såg ett tag mörkt ut, men då fick vi vår gårdsvärdinna att öppna en loge/vedbod inne på Delbogårdens område, och där samlades vi (Siv och Birger, Carina och Ulrika) och till oss anslöt sig tre riksspelmän från Norr- och Västerbotten, som inte hade fått någon egen "spelhåla", nämligen: Markus Falk, Magnus Holmström och Peter Öqvist. Vi jammade tillsamman där i "vår loge" hela resten av dagen, och de  konserter som Siv & Birger, respektive Carina & Ulrika skulle hålla på eftermiddagen, blev i stället en härlig improviserad gemensam spelning tillsammans med det tre riksspelmännen (under en del av tiden satt även en fjärde riksspelman, Jan Burman, och spelade med oss). Åhörarna som kom in i logen för att lyssna och för att få skydd för regnet, undrade om vi inte hade gett ut någon skiva, som de kunde köpa... och efter publikens önskemål beredde vi plats på loggolvet, så att de även kunde dansa till vårt spel.

 

Söndagen var mulen och grå, men inget regn. Hälsinge-spelmanslagen hade åkt hem, och Siv & Birger fick disponera storstugan i Delsbogården helt för oss själva så vi satt där och spelade norrbottenslåtar i 2 1/2 timmar innan hungern fick oss att avbryta för lunch. Under denna förmiddag strömmade folk in och ut i Delsbo-gården, satte sig på långbänken och lyssnade på spelet, vi fick berätta om de låtar vi spelade och det var en allmänt mycket gemytlig stämning.

 

 

I Kungsträdgården

 

Vid det avslutande allspelet på Solliden-scenen var alla spelmän inbjudna att delta, och av de som då var kvar på Skansen uppskattades att c:a 350 deltog i allspelet. Trots att vädrets makter var emot oss, så blev det en mäktig upplevelse att delta i denna "århundradets spelmansstämma på Skansen" och vi fick tillfälle att spela mer än vi hade vågat hoppas på i ett sådant här sammanhang.

 

Siv & Birger

Stenudden, Luleå

 

 

Norrbottens spelmansförbund © 2014

www.bdfolkmusik.se